A csehszlovák légierőnek szállított óra modern kiadása
2023. március 25. írta: online szakértő

A csehszlovák légierőnek szállított óra modern kiadása

02_1.jpg

Longines Majetek: a csehszlovák légierőnek szállított óra modern kiadása

 

„MAJETEK VOJENSKÉ SPRÁVY” – a hadügy tulajdona – feliratot gravírozták azokba a ritka kincsként felbukkanó pilótaórákba, amelyeket a csehszlovák légierő rendelt meg az 1930-as években. Becslések szerint a Longines csupán néhány ezer órát szállíthatott ilyen céllal Prágába, amelyek fennmaradt példányai a gyűjtők és rajongók keresett célpontjai. A Longines az 1935-ös modell külső megjelenését és funkcióit vette kiindulási pontnak, megtartva az óra eredeti karakterét, de megújítva szerkezetét és frissítve megjelenését.

08.png

 

A több, mint 190 éves múltra visszatekintő Longines már a XX. század elején készített olyan nagy pontosságú és megbízható időmérő műszereket, amelyeket a kor kutatói és pilótái a földrajzi felfedezések és repüléstörténeti rekordok közben használtak. Az 1935-ös modell megjelenésének idejére tehát már jelentős tapasztalata volt a svájci gyártónak a pilóták igényeiről és a repülés közbeni speciális hatásokról.

Ezért is látták el ezt a modellt felmágneseződés elleni védelemmel, a korban szokatlanul robusztus párnaformájú tokkal és a repülési idő kezdetét jelző elforgatható markerrel. Mindezek a jellemzők visszatérnek a 2023-as kiadásban is, azonban a jelenlegi trendekhez és technológiai színvonalhoz igazítva.

11_1.jpg

A 43 milliméteres rozsdamentes acél tok formája ergonomikusabb az ihletadó 1935-ös példányénál, azonban a lemérhető dimenziói és optikailag méretnövelő esztétikája miatt továbbra is rendkívül határozott megjelenésű.

A pilótakesztyűn keresztüli fogását könnyítő recézett lünetta már a korabeli modellnek is jellemző tulajdonsága volt. Ezt egészítették ki a Longines órásmesterei egy belső, elforgatható háromszög lakú markerrel, amely a lünettával és azóraüveggel együtt mozdult el a számlap fölött. Az idei modell zafírkristály óraüvege viszont fixen rögzített a tokhoz, a lünetta csak a háromszögletű markert mozgatja.

A búváróráknál megszokott merülési idővel analóg módon ennél a modellnél a pilóták a felszállás időpontját állíthatják be egyszerűen és könnyen leolvashatóan a matt fekete számlapon. A rögzített zafírüveg teszi lehetővé a 100 méteres vízállóság biztosítását is.

A védelmet a mágneses mező ellen– amely a XX. század elején jóformán kizárólag a pilótafülkében jelentett valós veszélyt az óraszerkezetekre – a Longines szilícium hajszálrugóval oldotta meg. A hagyományos fémötvözetekből készült érzékeny hajszálrugót éppen azért volt kénytelen az óraipar kiváltani, mert modern környezetünkben az elektromágneses mező jóval gyakoribbá vált a múlt század második felére.

A felmágneseződött hajszálrugó durva pontatlanságot idéz elő a mechanikus órák működésében. A jelenleg ismert legjobb megoldás ennek kiküszöbölésére a szilícium hajszálrugó használata, az előállítás gyártástechnológiája azonban jelenleg rendkívül költséges és tömegtermelésre nem alkalmas. Ezért csak a felső és luxuskategória óráiban találhatjuk meg.

Az óratok koronával ellentétes oldalán az 1935 feliratú emléklapot helyeztek el. A leginkább csak a tulajdonosa által látható díszítő elem újabb jó példája annak, hogy egyre többen saját maguknak vásárolják az órákat és nem környezetüknek, mivel több esztétikai elem és funkció az avatatlan közönség számára úgyis láthatatlan marad.

Érvényes ez az óra csavarokkal rögzített hátlapjára is, amelyre az eredeti kiadás előtt tisztelegve csupán feliratokat gravíroztak. Itt olvashatjuk az óra hivatalos megnevezését „LONGINES PILOT MAJETEK”, átvéve az eredeti jelzés első szavát. (Majetek [májetek] = tulajdon).

A garvírozásból derül ki az is, amit a gyártók leginkább már a számlapon közhírré tesznek, hogy bizony a Longines Majetek modellbe került minden egyes L893.6 automata szerkezetet bevizsgáltattak a COSC svájci laboratóriumában, és az eredményül kapott kronométer igazolást kézhez is kapjuk az óra átvételekor. A szerkezet teljesen felhúzott állapotában 72 órán keresztül képes a ródiummal és sötétben foszforeszkáló Super-LumiNova® lakkozással bevont mutatók mozgatására.

A Longines Pilot Majetek vásárlásakor 3 szíj opció áll rendelkezésünkre. Barna bőr bézs díszítő varrással (L2.838.4.53.0), sötétzöld bőr szintén bézs varrással (L2.838.4.53.2), illetve a fenntarthatóság jegyében újrahasznosított anyagokból készített khaki NATO szíj (L2.838.4.53.8).

Mindegyik modellre a svájci gyártó 5 éves nemzetközi garanciája érvényes

Luczay Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://chronostyle.blog.hu/api/trackback/id/tr7618079716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása