SAJÁT JOGON HÍRES: LONGINES LEGEND DIVER 39MM
2023. december 03. írta: online szakértő

SAJÁT JOGON HÍRES: LONGINES LEGEND DIVER 39MM

fashion_photo_collages_instagram_post.png

 

Önálló életre kelt az eredetileg vintage újrakiadásnak szánt Legend Diver. Az 1959-ből származó Longines búváróra 2007-ben jelent meg ismét, és az elmúlt időszak sikerei alapján immár saját jogon létezik a kollekcióban. Az idei változtatások eredményeként ráadásként búváróra – és kronométer tanúsítvánnyal is rendelkezik!

 

Az újrakiadások sikere abban rejlik, hogy az órakedvelők közössége egyszerre kapja meg a történelmi patinát és a legmodernebb műszaki megoldásokat. A Legend Diver az 1950-es években felívelő sport – és professzionális célú búvárkodáshoz kínált megbízható mérőműszert.

A 2007-es kiadás megőrizte a megkülönböztető esztétikai jegyeket és funkciókat, egyben modern anyagokat és szerkezetet használt a régiek helyett. Az elmúlt 16 évben azonban új szempontok merültek fel, amelyeket nagyrészt maguk a rajongók fogalmaztak meg.

 

A 2023-as kiadás elsőként szembetűnő változtatása a méretcsökkenés trendjébe illeszkedik. A korábbi 36, illetve 42 milliméteres tokátmérő közé az órakedvelők már régóta várnak egy megfelelő méretet, amely a mostani 39 mm-es átmérővel megérkezett. Ez egyben a szíjat/csatot tartó tokfülek méretére és formai kialakítására is kedvező hatással volt. Az óra egészében sokkal inkább képes követni a csukló vonalát, és viseléskor komfortosabb érzetet kelt.

A számlapra pillantva megnyugodhatunk, a Legend Diver azonnal felismerhető stílusjegyei megmaradtak. A tok jobb oldalán, 2 és 4 óránál elhelyezkedő keresztmintás gombok egyikével a belső lünettát forgathatjuk el. A búvárok merülési idejét nyomonkövető sajátos rendszer a Legend Diver egyik különös ismertetőjegye. A mostani kiadásra egyébként szélesebbé, markánsabbá váló belső funkciógyűrű a beállítást követően a koronazár segítségével rögzíthető is, vagyis használat közben nem fog elmozdulni. 

A számlap feliratai és arab számai továbbra is őrzik a vintage hangulatot, ugyanakkor a foszforeszkáló Super-LumiNova® festék színárnyalata törtfehérről vakító fehérre változott, ezzel modernebb hatást kelt.

A mutatószett komolyabb átalakításon esett át, feltételezhetően az ISO 6425 szabvány előírásai miatt. Ez megköveteli a rossz látási viszonyok esetén – értsd víz alatt – is a leolvashatóságot. Emiatt az óra- és percmutatók teljes hosszúságukban Super-LumiNova® kitöltéssel rendelkeznek, valamint alakjuk is határozottabban eltér egymástól. Előbbi nyílvégződésére utóbbi római legionariusok kardjára emlékeztető kialakítása válaszol.

Hasonló okból került a másodpercmutató végére is lumineszkáló anyag: a búvárnak meg kell tudnia győződni arról, hogy mérőműszere működik, vagyis nem állt meg. Ez a tudás szó szerint létfontosságú merülés közben.

A kevesebb néha több elv mentén haladva szűntette meg a Longines a korábban 3 óránál található dátumablakot. A koronák szokatlan elhelyezése miatt egyébként is kissé idegenül ható dátum az óra jobb oldalát túlságosan hangsúlyossá tette. A jelenlegi megoldással helyére került a balansz, ráadásul a leolvashatóság is jelentősen javult.

 

A 300 méterig vízálló óratokot megfordítva két érdekesség tűnhet fel. Egyrészt a Legend Diver védjegyének is tekinthető könnyűbúvár portréja sokkal kidolgozottabb lett. Másrészt leolvashatóak az óra tanúsítványai, elsőként a „DIVER’S WATCH” a búváróra státuszhoz nélkülözhetetlen ISO 6424 megfelelést jelzi; valamint kellemes meglepetésként szolgál a „CHRONOMETER OFFICIALLY CERTIFIED” felirat is, amely a kizárólag a Longines által használt, 72 óra járástartalékú L888.6 kódszámú szerkezet pontosságára nyújt garanciát.

 

Szinte már el sem fér a szögletes hátlap gravírozásai között, de a „MAGNETIC RESISTANT” a mágneses mezőnek való ellenállás képességéről tudósít, amit az automata szerkezetbe épített szilícium hajszálrugó biztosít. A körülményes gyártási technológia és nem utolsó sorban a bekerülés magas ára miatt a szilícium hajszálrugó az óragyártásban a luxustermékek attribútuma.

 

A fekete vagy kék számlappal választható új Legend Diver modern megjelenésű fémcsattal, elegáns barna bőrszíjjal vagy vagány kék NATO szíjjal csatolható csuklónkra.

 

Luczay Szabolcs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chronostyle.blog.hu/api/trackback/id/tr6518273161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása