Frederique Constant legújabb limitált karórája: Classic Tourbillon Meteorite Manufacture
2023. november 23. írta: online szakértő

Frederique Constant legújabb limitált karórája: Classic Tourbillon Meteorite Manufacture

MANUFAKTÚRA SZERKEZETES TOURBILLON METEORIT SZÁMLAPPAL A FREDERIQUE CONSTANT MŰHELYÉBŐL

 

A Frederique Constant Alapításának 35. évfordulójára egy mindössze 35 darabban limitált Classic Tourbillon Meteorite Manufacture modellt jelentet meg a svájci óragyártó. A platina tokos különlegesség minden egyes alkatrészének végső megmunkálását kézműves technológiával végezte a Frederique Constant kifejezetten erre dedikált 2 órásmestere.

  01_5.jpg

Megnevezés: Classic Tourbillon Meteorite Manufacture

Modellszám: FC-980MT3HPT

 

A 39 milliméter átmérőjű platina tok igazán elegáns benyomást kelt lekerekített széleivel és a hagyma formájú koronával. A számlapot a 6 óránál elhelyezett tourbillon uralja, amelyet egy vasmeteoritból kivágott, Widmanstätten mintázatú lapocska vesz körül.

 02_3.jpg

Namíbiában, Gibeon városának közelében ért földet még valamikor az őskorban az a ritkaságnak számító vasmeteorit, amelyből ennek az órának a számlapja készült. A meteorit tökéletes illusztrációja az emberiség, az univerzum és a csillagászat közötti kapcsolatnak. Ez utóbbi nélkül maga az óragyártás sem létezhetne.

 

 

Ugyanakkor az égi történelem eme darabja a kézművesség szempontjából valóságos bravúr tárgya is: a különleges, a Földön nem előforduló fémötvözetet tartalmazó meteorit számlapjának megmunkálása kivételes készségeket igényel.

 ne_vtelen_terv_2.png

 

Az értékes anyag ugyanis törik és morzsolódik; magas vastartalma miatt komoly károsodást, főként korróziót szenvedhet el. Ez viszont azt jelenti, hogy rendkívüli kézügyességre van szükség ahhoz, hogy tökéletesen egyenletes, sima korongot vágjanak ki belőle anélkül, hogy egyetlen szilánk is leesne és károsítaná az alatta lévő szerkezetet. A mindössze 0,5 mm vastag meteorit számlapot egy ruténium bevonat védi, amely kiemeli a természetes szürke csillogást, és megvédi a felületet az oxidációtól.

 

A meteoritból kimetszett számlap színével való összhang érdekében a szerkezet ruténium bevonattal látták le. Ennek a nemesfémnek a használata nagyon ritka a Frederique Constantnál, sőt az óraiparban általában - egy okkal több, hogy itt ezt alkalmazzák. Minden gravírozás, beleértve az óra egyedi számát is (a tourbillon ketrecén és a hátlapon is), ródiummal van bevonva, hogy a karakterek jól kivehetőek legyenek.

07_ha_tlao_felo_li_ne_zet.jpg

 

Az automata szerkezetet felhúzó rotor sárgarézből készült, volfrám peremmel. Ezt az anyagot a 18 karátos aranynál nagyobb sűrűsége miatt választották ki. Ezáltal tehetetlensége is nagyobb mozgás közben, így a mechanikus szerkezet gyorsabb felhúzását teszi lehetővé. A rotor teljes felszíne szintén ruténiummal van bevonva.

 08_tourbillon_6_o_ra_na_l_1.jpg

A 2008-ban bemutatott Manufacture FC-980 tourbillon óraszerkezet - amelyet saját fejlesztésű, szilíciumból készült gátkerékkel és horgonyvillával szereltek fel – a hátlap felöli oldalon teljes szépségében látható. A szerkezet 38 órás járástartalékkal büszkélkedhet. Egy tourbillon megalkotása nagyfokú órakészítői szakértelmet igényel. Az eredetileg az időmérési teljesítmény javítására tervezett tourbillont ma már a mechanikus balett miatt értékelik, amelyet a nézők örömére mutat be.

 

 

A legfontosabb részletek azonban nem láthatóak azonnal. Csak egy közelebbi és hozzáértő szem lesz képes meglátni valamit, ami korábban még soha nem valósult meg Frederique Constant órán: a szerkezet összes alkatrészének teljes kézi megmunkálását. Ez a kivételes és példátlan teljesítmény a manufaktúra szerkezetekre és komplikációval kiegészített óraművekre specializálódott két órásmester munkája.

  10_kalapa_csola_ssal_lyuggatot_fe_mfelu_let.jpg

Hagyományos eszközökkel és szerszámokkal, kézi munkával heteket töltöttek az egyes alkatrészek aprólékos kidolgozásával. Egy finom reszelőt alkalmaztak a fazettáláshoz, apró kalapácsot és lyukasztót a kézi lyukasztáshoz, 9 mikronos csiszolópapírt a tourbillon ketrecének „charbonnage” stílusú csiszolásához. Ez a felület idézi fel leginkább a meteorit számlapjának megjelenését. Egyetlen híd önmagában két-három napnyi munkát igényel.

 

A perlázs dekoráció is teljes egészében kézzel történt, és minden alkatrész mindkét oldalát díszítették - még azokat is, amelyek nem láthatók. A Frederique Constant a legapróbb részleteken is dolgozott, beleértve a csavarok „poli bloqué” nevű, hagyományos technológiával készült polírozását is. Ez a különösen igényes technika egy cinklemezen végzett gyémántpolírozást jelent.

 11_a_ke_zi_megmunka_la_s_ne_ha_ny_eszko_ze.jpg

A csavarok a csiszolás után a fény beesési szögétől függően sötét vagy acélosan csillogó színt vesznek fel, folyamatosan változó és egyedi kontrasztokat hozva létre. A szerkezetben mintegy negyven ilyen csavar van, és mindegyik csavar kézzel történő fényezése és csiszolása egyenként negyven percet vesz igénybe.

fclogo.png

Miután az órát összeszerelték és befejezték, minden egyes alkatrészét a Haute Horlogerie szabványoknak megfelelően a legmagasabb minőségi kritériumok szerint ellenőrzik. Ez az eljárás a Frederique Constant-t a független műhelyekkel egyenrangúvá teszi és előkészíti az utat a jövőbeli fejlesztésekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://chronostyle.blog.hu/api/trackback/id/tr4818247809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása