MONTBLANC SPACEBLUE új kollekciója
2023. szeptember 11. írta: online szakértő

MONTBLANC SPACEBLUE új kollekciója

METEORITOK MINTÁZATA IHLETTE A MONTBLANC SPACEBLUE KOLLEKCIÓJÁT

 08_starwalker_spaceblue_doue_to_lto_toll.png

A világűrből lehulló vasmeteoritok Widmanstätten mintázata jelenik meg a Montblanc StarWalker íróeszközeinek szeptemberben megjelenő kiadásán.

04_starwalker_spaceblue_doue_golyo_stoll.png

A német Montblanc több, mint 100 évvel ezelőtt kezdett töltőtollak készítésébe, és a mai napig a hamburgi központ műhelyében készül a világ összes tollhegye – természetesen mindegyik kivétel nélkül színaranyból.

06_a_toluca_vasmeteorit_jellegzetes_minta_zata.jpg

A 2003 óta elérhető StarWalker széria modern megjelenése és elnevezése is jelzi az ismeretlen megismerésének vágyát, a világűr kutatását. A StarWalker kiadások jellemzője a búraszerű kupaklezárásban lebegő Montblanc embléma.

03_montblanc_to_lto_toll_szi_narany_tollhegye_nek_poli_roza_sa.png

A SpaceBlue kiadás egyik megkülönböztető jellemzője a kollekció névadó kék árnyalata, amely valamilyen formában, kisebb-nagyobb felületen megjelenik minden típusú íróeszközön. Az éjszakai égbolt kékje azt az utolsó pillanatot kapja el, mielőtt a légkörbe lépő meteor izzó fénye keresztülszelné azt.

09_starwalker_spaceblue_metal_golyo_stoll.png

A másik jellemző a Widmanstätten mintázat, amelyet Alois von Beckh Widmanstätten báró után neveztek el. A XIX. századi kutató megfigyelte, hogy bizonyos meteoritok felszíne, a tisztításukat követően egyedi mintázatot mutat.

10_spaceblue_jegyzetfu_zet.png

A Földön becsapódó meteoritok egészen kis százaléka nem kőzet, hanem vas és nikkel ötvözete. Ezek a vasmeteoritok a lassú kihűlésük következtében kamacit és ténit sávokra válnak szét. Ezek a sávok minden esetben ugyanolyan piramis formába rendeződnek.

Ez a különleges, a Földön meg nem található ötvözetből lassú, sok év alatt bekövetkező kihűlés nyomán létrejövő Widmanstätten mintázat jelenik meg a Montblanc StarWalker SpaceBlue tollak díszítésében.

 

A mesterségesen előállított gyanta borításokon lézerrel megmunkált alakadó szerszámba fecskendezik a felforrósított alapanyagot; a fémfelületek esetében pedig maratásos eljárást alkalmaznak a Montblanc szakemberei.

11_spaceblue_tinta.png

A StarWalker SpaceBlue kollekció három kiadást tartalmaz. A Resin kiadás felületét matt kék nemesgyanta borítja, a jellegzetes mintázattal. A fém részek sötét ruténium bevonatot kaptak. A Doué kiadás a kék gyantát párosítja fém kupakkal. A Metal pedig teljes egészében fémből készült.

Mindhárom kiadás töltőtoll, fineliner és golyóstoll formában is elérhető. A kifejezetten ennek a szériának a töltőtollaihoz készített dugattyús konvertere kompatibilis a korábbi modellekkel is.

A SpaceBlue kiadást bőr borítású jegyzetfüzet és színében megegyező tinta teszi teljessé.

 

Luczay Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://chronostyle.blog.hu/api/trackback/id/tr8218211903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása