Mido Új Automata órát mutat be!
2023. augusztus 14. írta: online szakértő

Mido Új Automata órát mutat be!

01.png

KATÓDSUGARAS TV KÉPERNYŐ A MIDO ÚJ SZÁMLAPJA

 

1973-as modelljének tokformájából indultak ki a svájci gyártó tervezőmérnökei, amikor megalkották a 2023 nyarán megjelenő Mido Multifort Big Date három színben megjelenő variánsait. Az eredmény fiatalkorunkat megidéző retro hatás modern technológiával és kivitelezéssel.

 

07_m049_526_11_091_00.png 

A több, mint 100 évvel ezelőtt alapított Mido a Multifort szériával lépett be az elismert óragyártók közösségébe. Ezek az órák kimondottan ellenálló felépítést, tokozást és szerkezetet kaptak. Nevüket is ennek az erős kivitelezésnek köszönhetik.

 03_m049_526_11_091_00_multifort_logo.png

 

Az egykori katódsugaras TV képernyők négyszögletes, lekerekített sarkú megjelenése nem dizájnelem volt, hanem a korabeli technológiából következett. Azonban ez a jellegzetes forma megihlette az óragyártókat is. A Mido archívumában 1973-ig kell visszamenni, hogy megtaláljuk az első TV képernyő formájú órát.

 

Az első kiadás ötvenedik évfordulójára, 2023-ban megjelenő kiadás megtartotta az ikonikus formát, azonban új anyagokkal, szerkezettel és felületkezelési megoldással teszi vonzóvá és izgalmassá.

05_m049_526_17_081_00.png

A rozsdamentes acél tok négyzetes formáját az oldalsó ívek finomítják, miközben jobb oldalon masszív koronavédő jelenik meg. A tok első ránézésre egyenlő oldalúnak tűnik, azonban 39,2 x 40,0 milliméter méretű.

06_m049_526_11_081_00.png

Az egész óra megjelenését azonban kétségtelenül az erőteljes lünetta uralja. Ha megfigyeljük, fölül és alul enyhe kiemelkedést vehetünk észre, amely csak a külső, polírozott részt érinti, a lünetta belső, szálhúzott ívének vonalát nem töri meg.

 

 

A két szintű számlap oldalsó, rézsútos peremén percskála kapott helyet, míg a horizontális csíkozású felületen pöttyök és trapézok jelzik az órákat. A szándékoltan egyenetlen vízszintes vonalak órás nyelven mutatják meg a korabeli televíziók adásszünetének képernyőjét:

 10_szerkezet_la_tva_nya_a_ha_toldali_zafi_ru_vegen_keresztu_l.png

A számlapon kikerülhetetlenül jelenik meg a Mido „big date” dátumkijelzése. Az XL méretű, dupla kivágásban két különálló számjegy alkotja meg az aktuális dátumot. Mindkettő alatt külön-külön dátumtárcsa forog, hiszen hagyományos megoldással nem lehetett volna ekkora számokat megjeleníteni.

 

A 100 méterig vízálló tokba a Mido Calibre 80 szerkezete került. Mivel a Mido a kvarcválság óta a Swatch Group tagja, nem meglepő módon ez egy házon belül gyártott szerkezetet takar. Ez nem más, mint egy átalakított ETA C07.651 automata werk, 80 órás járástartalékkal. A billegőhöz választott Nivachron™ hajszálrugó garantálja a mágneses mezőnek és ütődéseknek történő ellenállást.

 

 

A zöld, szürke és kék számlapokhoz a gyártó fémcsatot, illetve kék és narancssárga tüskezáras gumiszíjat is kínál.

 

 

Luczay Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://chronostyle.blog.hu/api/trackback/id/tr4018193051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása