Zenith
2018. december 16. írta: Chronostyle

Zenith

zenith.jpg

 

Egészen friss a Zenith és a Range Rover együttműködése, hiszen csak 2016 őszén jelentették be a megállapodásukat. Talán egy kicsit elhamarkodott is volt, mind a bejelentés, mind az ez alkalomból elkésztett modell bemutatása, főleg ha figyelembe vesszük, hogy idén márciusban stratégiai jelentősségű gépkocsi modellel állt elő a brit gyökerű márka.

 

zenith_2.jpg

 

Ebből a szempontból vizsgálva kijelenthető, hogy az együttműködés első valódi időmérője a Chronomaster El Primero Range Rover Velar Special Edition, és a 2016 szeptemberi El Primero Range Rover Special Edition amolyan tesztmodell. Ha a Range Rover névadását vizsgáljuk, akkor pont fordított a helyzet. A Velar megnevezés a márka születésekor, a hatvanas évek legvégén született, és az első 26 példányból álló nullszériát jelöli. Ezek közül jelenleg mindegyik fellelhető még különböző gyűjteményekben, és ezt aligha mondhatja el magáról még egy autómárka. Persze a Zenith is megtehette volna, hogy valamilyen nemesfémbe csomagolva mutatja be a saját Velarját, mint tudjuk ugyanis a Range Rover a Land Rover luxusmárkája. Ma azonban nemesfém önmagában talán már túl konzervatív lenne és valljuk be, kevésbé is illeszkedik a Range Rover sportos stílusához. Nem így a kompozit. Könnyű és ellenálló, igazi high-tech anyag.

z3.png

A tok egésze alumínium, amely ugyan könnyű, de puha. Ellenállóvá egy kerámiabevonat teszi, aminek köszönhetően véletlenül szinte lehetetlen összekarcolni a felületet. Mellesleg ez egy újabb közös vonás a Range Roverrel, amely gépkocsijainak karosszériáját is alumíniumból készíti. Az aktuális trendeknek megfelelően sötét, majdnem teljesen fekete a tok színe, amely azonban nem csak a divatnak hódol ezzel, hanem sokkal prózaibb feladatot is ellát: optikailag csökkenti egy keveset a tok méretét. Erre feltétlenül nem lenne szükség, a 42 milliméter ma egyáltalán nem számít nagynak, mégis elegáns visszafogottságról árulkodik. Ugyanez mondható el a számlapról is: elegancia és funkcionalitás jellemzi, és immár a Range Rover felirat sem követel magának helyet.

 

z2.png

 

Helyette az El Primero jut szerephez, amely egyben utalás a számlap alatt dolgozó szerkezetre, ami a Zenith mai hírnevének megalapozója. Büszke is lehet rá a Zenith, hiszen a lassan már fél évszázados konstrukció az első automata kronográfok triumvirátusának egyike, és vitathatatlanul kiemelkedik közülük magas lengésszámával, amelynek köszönhetően tizedmásodperces pontosságal tudunk mérni. Hogy mennyire figyeltek a részletekre, arról a szíj is árulkodik: a minta nem csupán az új Range Rover Velar kárpitjának felületét utánozza, hanem egyben utalás a brit zászlóra is, a Szent György- és az andráskereszt kettősére.

 

z1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://chronostyle.blog.hu/api/trackback/id/tr3514491134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása