A Breitling és a repülés elválaszthatatlan páros
2018. december 16. írta: Chronostyle

A Breitling és a repülés elválaszthatatlan páros

A Breitling és a repülés elválaszthatatlan páros, ez tény. De ettől még mindketten járhatják saját útjukat, ahogy ezt meg is teszik. Fekete színű harci repülők láttán általában a csökkentett észlelhetőség, köznyelven a lopakodó képesség jut az ember eszébe. A szín persze részben arra is szolgál, hogy a rendszerint éjszaka bevetésre induló gépek beleolvadjanak környezetükbe, ugyanakkor a festék is olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elnyelik, illetve szétszórják a radarsugarakat. Ha az óraiparban mindenféleképpen funkciót szeretnénk rendelni a fekete színhez, akkor ott is hasonló szerepkörben tündökölhet; ahogy a fekete ruha karcsúsít, úgy egy feketébe öltöztetett óra is kisebbnek tűnik valódi méreténél. Ennek a szempontnak a szerepe azonban bizonyára eltörpül azon tény mellett, hogy a Breitlingeken kifejezetten jól néz ki a fekete. Aligha a véletlen műve, hogy a svájci márka számos fekete modellel jelentkezett az utóbbi időben, és még az ikonnak számító Navitimer is beállt a sorba.

Breitling Navitimer 46 Blacksteel

Breitling Navitimer 46 Blacksteel Megtestesült pilótaóra, talán így jellemezhetnénk legjobban a Navitimert, és egyáltalán nem beszélünk túlzásról. Bemutatása idjén, már lassan háromnegyed évszázada, a Navitimer tényleg képes volt arra, hogy szükség esetén kiváltsa az esetlegesen meghibásodott műszereket. Erre a számlap szélén végigfutó, a legfontosabb számítások elvégzésére szolgáló logarléc – amolyan mechanikus számológép – tette képessé erre az órát. Nem véletlen, hogy a Navitimer nagyon gyorsan az AOPA (Aircratf Owerns and Pilots Association) hivatalos karórájává vált. Digitalizált világunkban, az üvegcockpitok idején persze már kisebb a logarléc jelentősége, de elismertségéből továbbra sem veszített. A fekete Navitimer természetesen annyira azért nem forradalmi, hogy elhagyja ezt a kulcsfontosságú, indentitásképző jellegzetességét, nélküle bizony nem is beszélhetnénk Navitimerről. Hiányzik azonban a harmadik segédszámlap, ami a Navitimer 01-modellen még szerepel, és a kronográf óraösszegzője is. Tény, hogy a kronográffal legtöbben alig mérnek egy percnél hosszabb időtartamokat, a percösszegző 30 perces skálázásával pedig elég teret enged az ezt meghaladó időhosszok mérésére. A Navitimer 46 Blacksteel számlapja tehát vízszintesen tagolódik, ahogy klasszikus megjelenésű kronográfoknál, klasszikusnak azonban aligha lehet nevezni ezt az időmérőt. Fekete külsejének eleganciájához titokzatosság és dinamizmus is társul, amit a számlap piros színű részletei és a mutatók egy része még jobban kiemel. Kiemelendő még a szíj, amely kizárólag ehhez a modellhez készül. A fekete kaucsukszíj csíkos mintázata a repülőgépek gumiabroncsán is látható sávozást utánozza, még szorosabbá fűzve a Breitling és a repülés közti kapcsolatot.

Breitling Superocean Héritage II

Breitling Superocean Héritage II A tenger fenegyerekei valószínűleg nehezen tudnak ellenállni a Breitling professzionális búvárórájának. A márka ugyanis nemcsak az eget uralja, hanem a jó fél évszázaddal ezelőtt bemutatott egykori Superocean-modellnek köszönhetően a víz alatt is kifejezetten otthonosan mozog. A két elem, a levegő és a víz nem is áll olyan távol egymástól, főleg ha mindkét esetben a funkcionalitás áll a középpontban. Az első Superocean modell idén ünnepli 70. születésnapját, és teljesen világos, hogy erről az aktuális kollekció, a Superocean Héritage megújításával illik megemlékezni. A változások mennyiségileg elenyészőek, elvégre egy bevált recepten kár változtatni, de küllemre mégis lényegi különbség fedezhető fel. A búvárlünetta immár színben is igazodik a számlaphoz, amit a óraipar high-tech anyagával, kerámiával értek el. A nyilvánvaló esztétikai előny mellett ténylegesen hasznát is vehetjük ennek a kerámiabetétnek, hiszen pont az óra legsérülékenyebb helyére került az egyébként karcolásokkal szemben rendkívül ellenálló anyag. Ami a méreteket illeti, úgy immár a keskenyebb csuklóval rendelkezők is választhatnak maguknak, hiszen a 42 milliméteres átmérő egy búváróránál nagyszerű kompromisszum lehet számukra. A nagyobb, 46 milliméteres modellek a márkától megszokott mérettartományba tartoznak, és itt már kronográfot is találunk. Az elegánsan sportos megjelenés mellett persze a Superocean Héritage II modelljeire is igaz a Breitling „Instruments for Professionals” szlogenje, amit a 200 méteres vízállóság is bizonyít.

Breitling Exospace B55

Hasonlóan hivatásos célokra készült a jövőbe mutató Exospace B55 is. Jövőbe mutató, mert az okosórákkal ellentétben nem az órát állítják az okostelefon szolgálatába, hanem pont fordítva, az okostelefon kell, hogy az órának engedelmeskedjen. Ezzel ugyanis elkerülhető, hogy az óra egyhamar elavuljon, de ha sok-sok év múlva ez esetleg mégis megtörténne, úgy csak a telefonos funkciókat veszíthetjük el, az óra – és annak minden funkciója is – teljes értékű marad. Az Exospace B55 megjelenésében nagyban hasonlít az Emergency II-modellekre, amin persze ne is csoldálkozzunk, hiszen a lelkük hasonló. A Super Quartz kvarcszabályozású szerkezet két kijelzővel is rendelkezik, amelyen a számos naptár-, ébresztő- és kronográffunkció értékeit jeleníthetjükmeg. Ezeket az okostelefonunkra telepítendő appal is(!) vezérelhetjük, sőt az analóg mutatók vezérlésére is lehetőség nyílik. A telefonnal Bluetooth-kapcsolaton zajlik a kommunikáció és persze kétirányú is. Ha valamilyen üzenetet vagy értesítést kapunk telefonunkra, erről a karóra is értesít bennünket. Szemben az imént említett Emergency II-vel, az B55 46 millinéteres átmérője már-már szerénynek mondható, és a mérethez képest rövid füleknek, illetve a titánnak – amiből a tok készült – köszönhetően kifejezetten kényelmes is a viselete. Bármilyen meglepő is, a professzionális felhasználók mégsem az okos funkciókért rajonganak, hanem egy ősrégi, de mind a mai napig hasznos, ötletes kis megoldásért: a csukló elfordításával bekapcsolható háttérvilágításnak. Így ugyanis mindkét kéz szabadon maradhat, a számlap pedig a legcudarabb látási körülmények között is leolvasható.

Breitling Colt Skyracer

Szintén fekete – hiszen mi más is lenne mostanság egy Breitling – a márka alapmodelljének számító Colt Skyracer. Szerkezetét tekintve ugyan „csak” egy SuperQuartz jut neki, de nincs miért szégyenkeznie. Évi max. 10 másodperces eltéréssel jár, ami tízszeresen felülmúlja a hagyományos, kvarcszabályozású szerkezetek névleges teljesítményét. Ennyi pedig a bőven elegendő ahhoz, hogy megszerezzék vele a kronométertanúsítványt, elvégre egy ideje ez minden Breitlingnél „szériatartozék”. Hasonló csúcsteljesítményt nyújt a tok anyaga. A Breitlightre keresztelt szénszálas kompozitanyag tavaly mutatkozott be a Chronoworks-csúcsmodellben, így szinte hihetetlen, hogy már most kapható ebben a belépőkategóriás modellben is. Látványos lépés ez a Breitlingtől, amellyel egyszerre tud új és régi vevőket is megszólítani. Az újakat rég nem látott baráti árfekvésével tudja magához vonzani, ezzel mutatva meg számukra a Breitling világát. Akik pedig már ismerik a Breitlinget, de nem szeretnék durva helyzetekben felcsatolni, most valós alternatívát kapnak, hogy viszonylag kis összegért hűek maradhassanak a márkához.

Nincs fekete leves

Ennyi fekete Breitling ellenére sem kell fekete levesre számítani. A Watch de Luxe-ban a Breitling időmérőit igen kedvező áron áll módunkban forgalomba hozni, mivel az órákat immár nem a magyar, hanem az osztrák általános forgalmi adó terheli, a kerek 7 százalékos árelőnyt pedig nagy örömmel adjuk tovább kedves vásárlóinknak. Arról nem is beszélve, hogy a svájci óraiparban elsőként a Breitling saját manufaktúraszerkezeteivel szerelt karóráira 5 év garanciát vállal, amennyiben az órát évete átvizsgáltatják. Professzionális felhasználók mi mást is érdemelnének?

A bejegyzés trackback címe:

https://chronostyle.blog.hu/api/trackback/id/tr6514491282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása