Mi a Power Reserve?
2023. március 22. írta: online szakértő

Mi a Power Reserve?

Mi az a Power Reserve egy karórán?


A mechanikus órákban az egyik legtöbbet kérdezett koncepció az energiatartalék. A teljesítménytartalék lényegében a mechanikus karórában tárolt energia mennyisége (az az időtartam, ameddig tovább tud működni), mielőtt lemerül az áram.

A mechanikus órákban az egyik legtöbbet kérdezett koncepció az energiatartalék. A teljesítménytartalék lényegében a mechanikus karórában tárolt energia mennyisége (az az időtartam, ameddig tovább tud működni), mielőtt lemerül az áram. Az óra teljesítménytartaléka az az időtartam, ameddig egy mechanikus óra működik az óra teljes felhúzása után. A svájci óragyártó iparban „Reserve de Marche” néven is emlegetett, mai teljesítménytartalékos karórák 42 órányi teljesítménytartaléktól és afelettitől is elérhetők.

m86054181-d050ea37bd05c90ad4d8e4ce2cf0fc03.jpeg

Hogyan működik a Power Reserve?


Minden mechanikus óra, legyen az öntekercselő (automata) vagy kézi felhúzó mechanizmus, egy főrugóval működik, amely feltekerve szorosan feltekercselődik. Ez a rugó egy hordó belsejében van elhelyezve, így itt tárolódik az energia. Miután teljesen felcsavarodott, a rugó következetesen elkezd letekerni, és állandó energiát szabadít fel a kerekek, a kezek, a dátum és bármely más funkció mozgatásához.

Amikor a rugót teljesen letekerték, a teljesítmény elfogy, és az óra leáll, amíg újra fel nem tekercselt. A főrugó hossza közvetlenül korrelál az óra teljesítménytartalékának nagyságával. Minél hosszabb a rugó, annál hosszabb a teljesítménytartalék vagy a rezgés csökkentése, azaz 28’800 A/h-ról 25’200 A/h-ra. (kevesebb vibráció, kevesebb energia szükséges)

Ezenkívül egyes órák két hordóval és rugóval vannak felszerelve, hogy még hosszabb teljesítménytartalékot kínáljanak.

Az automatikus órákban egy oszcilláló súly található, amely a csukló mozgásával továbbra is táplálja az órát. Az erőtartaléktól függően az óra egy ideig hordható, egy napra levehető, majd azonnal felvehető, miközben még fut az idő. Ha például péntek este leveszi az órát, és hétfő reggelig nem veszi fel újra, hogy felvehesse, akkor előfordulhat, hogy módosítania kell az időt, ha az erőtartalék kimerült, vagy esetleg nem. az óra teljesítménytartaléka. Az átlagos automata óra általában körülbelül 36-48 óra teljesítménytartalékkal rendelkezik. A Longines automata óráinak többsége átlagosan 64 órás teljesítménytartalékot kínál.

A kézi szélóráknál az energiatartalék egy kicsit hosszabb, mint egy automata karórában, de még mindig csökken, és elfogy, ha az órarugó teljesen ki van tekerve, hacsak a tulajdonos nem tekeri fel kézzel az óra koronáját ez előtt az időpont előtt.

Hogyan tápláljunk egy órát


Az erőtartalék ellátásához a koronát fel kell tekerni. A Longines óráknál a koronának a 0 pozícióban (a betolt helyzetben) kell maradnia és el kell forgatnia. Ha az óra csavaros koronával rendelkezik, a koronát le kell csavarni, mielőtt felcsavarja. Modelltől függően egyes koronák bármelyik irányba feltekerhetők. Az automata órát nem lehet túlhajtani, így nem kell félni attól, hogy túl sokszor elforgatja a koronát. A főrugó túlfeszítésének elkerülése érdekében biztonsági berendezéssel van felszerelve, amely különbözik az automata és a kézi felhúzott órák között. Az automata órákon a főrugó vége egy különösen erős rozsdamentes acél résszel van felszerelve (más néven csúszókuplung), amely lehetővé teszi, hogy az óra teljesen feltekert állapotban egyszerűen átcsússzon a hengeren anélkül, hogy a főrugót tovább feszítené.

A mechanikus óráknak van egy olyan mechanizmusa a mozgásban, amely leválasztja a tekercselő fogaskerekeket a főrugóról, ha az teljesen fel van tekerve

 andre-agassi-03.jpg

Ezenkívül az óra a viselő karjának kinetikus mozgásával is működtethető. Mindazonáltal továbbra is fontos, hogy az órát felcsavarja, hogy az óra teljes mértékben működjön, mert az óra mozgása a napi tevékenységektől függhet. Például annak a viselőjének, aki a nap nagy részében az irodai asztalnál ül, többet kell tekergetnie az órát.

Teljesítménytartalék jelzők


Sok mechanikus óra teljesítménytartalék jelzőt kínál a számlapján. A teljesítménytartalék jelző mutatja azt az időtartamot, ameddig az óra teljesen feltekercselt áram alatt van, és jelzi, hogy a főrugóban pillanatnyilag mennyi energia maradt. Méri az energiát, ahogy az óra rugója felcsavarodik. Az energiatartalék megjelenítésének sokféle módja van, és az órától függően előfordulhat, hogy az íves rekeszben számokra mutató nyíljelzőt találhat, vagy béléskijelzőt vagy akár „fel/le” jelzést is találhat. Egyes órák színkódolt mérőműszer-kijelzőt jelenítenek meg, amely teljesen feltekerve kék színű, és figyelmeztetésképpen pirosra vált, ha a teljesítmény lecsökken. Mások + vagy – jelet használnak. Néhány órarajongó szereti a számlapokon lévő teljesítménytartalék-jelzőket a dizájn szépsége és a funkciója miatt.

Nem minden mechanikus óra büszkélkedhet energiatartalék jelzővel a számlapján. A számlapon található teljesítménytartalék jelző értéke, hogy megmutatja, mikor kell visszatekerni az órát.

 

1971287-fdf8f9819ed5f8375c9190b03239bb1b.png

A bejegyzés trackback címe:

https://chronostyle.blog.hu/api/trackback/id/tr8218078066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása